Ovesné vločky jsou oblíbenou surovinou patřící do každého zdravého a vyváženého jídelníčku. Vynikají především svým bohatým nutričním složením a lze je připravit na mnoho způsobů.
Tři z nich vám představíme v dnešních receptech, které jsou rychlé, jednoduché a chutné!
RYCHLÁ OVESNÁ KAŠE
Suroviny: 40 g ovesných vloček, 1 odměrka proteinu, 200 ml vody; suroviny na ozdobení dle chutí (ovoce, ořechy, semínka)
Postup: Na rozehřátou pánev vysypeme směs vloček s proteinem a zalijeme vodou. Za stálého míchání necháme povařit, dokud směs nezhoustne. Přendáme do misky a dozdobíme a dochutíme dle libosti – vhodné je čerstvé ovoce (borůvky, jahody), ořechy (mandle, kešu) a semínka (chia, konopné).
Máme – li rádi kaši sladší, můžete ji ještě dodatečně dosladit pomocí hořké čokolády, nebo přírodního sirupu.
OVESNÉ LÍVANCE
Suroviny: 160 g ovesných vloček, 1 vejce, 1 banán, 1 lžička kypřícího prášku, mléko dle potřeby
Postup: Smícháme všechny suché suroviny, přidáme vejce, rozmačkaný banán a v případě potřeby dolijeme mlékem tak, abychom získali mírně tekutou konzistenci. Pánev vymažeme olejem a rozehřejeme. Vytvarujeme lívanečky, které opékáme cca 2 min z každé strany (dle tloušťky) do zlatova.
Ozdobíme dle chuti lesním ovocem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.
PEČENÁ GRANOLA
Suroviny: 200 g ovesných vloček, 60 g medu, ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy), semínka (lněné, chia), sušené ovoce (brusinky, kustovnice čínská), další dle chuti
Postup: Veškeré vybrané suroviny smícháme v misce dohromady a zalijeme medem. Troubu předehřejeme na 160°C. Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme po dobu 25 – 30 min. V průběhu pečení směs několikrát promícháme. Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v uzavíratelné skleněné nádobě.
Granolu servírujeme například s bílým či řeckým jogurtem a opět můžeme dochutit čerstvým ovocem.